2010. november 25., csütörtök

Nyaktekerészeti-mellfekvenc

Na jó, a cím kicsit hazudós, mert nem a humoros nyelvújítónk által emlegetett nyakkendőkről, hanem szimpla sálakról , vagy ahogy időnként hallom "nyaksálakról" szeretnék megemlékezni. Apropó, nyaksál? Mert milyen sál van még? Fejsál, vagy lábsál? Felsálról már hallottam... Csak hallottam, mert husi ügyben nem vagyok egy guru, de hogy ne érje szó a ház elejét, utánanéztem: felsál = színhús, marha vagy borjú felső combjából. A nyakamba azért nem tenném...


Gézre nemezelt sálak
Visszatérve a sálakhoz, készítettem egy párat már. Izgalmas, bár meglehetősen hely és időigényes elfoglaltság. Viszont eddig még majdnem mindnek akadt gazdája. Az első darabokat gézre nemezeltem. Tetszik a pamut és a gyapjú ilyetén barátkozása, érdekes felületet kaphatunk, bár kétségtelen, hogy tapintása, esése inkább hagyományos sál funkciónak felel meg: sál classic.









Lágyabb esésű, kendőszerű darabhoz a bárányokat a hernyókkal kell kereszteznünk. A nyelvújítók nyomdokaiba lépve nevezhetnénk a végterméket bárnyónak, vagy esetleg heránynak, de ehelyett a barátságataln nuno-filc névre hallgat. És a bárányok is hallgatnak...








A selyemre nemezelés nagy divat manapság, amit nem is csodálok, könnyű, finom, játékos, olykor drámai  felületet ad, ahogyan a nemez összeráncolja a szabadon hagyott selyemfoltokat.
Én mostanában fehér selyemre nemezelek fehér pihe-puha gyapjút és a végén együtt festem meg. Ugyanaz az árnyalat egész másképp fest a két különböző anyagon.

 A napocskás, hullámos sál még amolyan nyári darab volt, azóta megőszültünk...




Két hete készítettem egy klasszikus őszi színeket idéző és egy lilászöldeskékes, szerintem szintén őszi darabot.
A sárga sál nekem az Óz a nagyvarázsló klasszikus betétdalát idézi: ..."mindig a sárga úton..."






A másik sál háttérében a rozsdás talicska nem a sál tartozéka.
Nem eladó és punktum.

5 megjegyzés:

  1. A talicska lehet a tiéd.. én valami bárnyó-herányra inkább vágynék!!!

    VálaszTörlés
  2. Aki ad nekem egy vadiúj talicskát, annak a természet erejével (és némi titkos hozzávalóval)néhány hónap alatt rusztikus-rozsdás-egyedi darabbá amortizálom. Ez egy egyszeri ajánlat.

    Bárnyó-herány? Ez tetszik. Azt hiszem ezzel a kifejezéssel örökre bevéstük magunkat a nemezkészítés történetébe.

    VálaszTörlés
  3. Szia, milyen gyapjúval dolgozol?szépek a lovaid és a sálaid!
    Eszter

    VálaszTörlés
  4. Szia Eszter! Milyen gyapjúval? Az attól függ, mit készítek... A sálak puha merinói szalaggyapjúból készültek, a lovak egy része is szalagból, de nagyobb igénybevételnél, pl. takaró, ülőpárna készítésénél bundagyapjút használok, időnként rackát, vagy amilyen akad. Ha színes gyapjút használok, azt mindig magam festem. Az is jó móka...:-)

    VálaszTörlés