2013. augusztus 17., szombat

Mesterségek Ünnepe, már a huszonhetedik

Ide egyszer mindenkinek el kell jönnie. Mindenkinek.
Igen, tömeg van és forróság és tömeg és forróság, és bizony olykor nem a hétköznapi magyar ember pénztárcájához szabottak az árak, de akkor is. Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy, itt szembesülhetünk azzal a csodával, hogy milyen hihetetlen kincseknek vagyunk még mindig birtokában. Zenében, kultúrában, táncban, és itt elsősorban népzenéről néptáncról van szó természetesen. Na és  kézművességről, hagyományos mesterségekről minden mennyiségben, és általában magas minőségben. Talán a legtöbb ember nem is tudja, hogy ez Európa szerte -és talán világviszonylatban is- milyen kuriózumnak számít. Két éve egy csapat ír nemezes hölgy járt nálunk és négy napig tátott szájjal, szinte extázisban  csodálták a vár programjait, kézműveseit, mestereit és később fültanúja voltam, hogyan áradoztak a Mesterségek Ünnepéről ír honfitársaiknak. "Ezt meg kell néznetek, mindenképp el kel oda mennetek" -ezt hajtogatták.
Mi tagadás jó érzés volt magunkról jót hallani. Hmmm:-)








A programokról és a részletekről itt olvashattok:      http://mestersegekunnepe.hu/



Mivel ez egy nemezes blog, elsőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy minden évben van egy kiemelt téma, ami főbb szerepet kap a többinél.




Idén ez a GYAPJÚ. Így hát rengeteg fantasztikus nemezkészítővel találkozhattok, a Hagyományok Háza pedig -mint minden évben- idén is kint lesz a munkatársaival, hallgatóival és a segítségükkel ki is lehet próbálni a nemezelést és más kismesterséget is.






Fafaragók, fazekasok, kosárkötők, gyékényfonók, szövők, fonók, csipkeverők, bőrművesek, kovácsok, cipészek és még sokan mások mutatják be régi mesterségüket, olyanokat is, amikről azt gondolnánk, hogy már hírmondója sem maradt. De. Hála Istennek még maradt.
Egyesületek, tánccsoportok, zenekarok is bemutatkoznak, szerintem idén is talál mindenki ínyére, fülére, kezére, kedvére valót a programok között.




Janka első látogatása a Mesterségek Ünnepén...6 éve...




Nem minden évben látogatok ki én sem, de ha tehetem elmegyek, mert jó találkozási pont barátokkal, mesterekkel, mesterségekkel, zenével, tánccal.
Ennél több nem kell:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése