2013. február 12., kedd

Nefertiti

Idén viszonylag zökkenőmentesen történt a szülés. Mármint a szokásos farsangi jelmez kiötlése és elkészítése. Na azért akadtak Jankának merész elképzelései, de papa jóvoltából, (aki pár éve Egyiptomban dolgozott és az ottani bazárban reásóztak egynéhány egyiptomi kincset s szuvenírt) hamar rokonszenvessé vált Nefertiti az ókori egyiptomi királyné. Mert Nefertiti igen jeles erényekkel büszkélkedhetett és ez hamar megigéz minden első osztályos leányt. 

A kiszemelt királyné a XVIII. dinasztia idején, Ehnaton fáraó hitveseként élt és szokatlan módon társuralkodóként Ehnaton mellett hatalmas befolyással bírt. S bár származását, sőt utolsó éveit és halálát is rejtélyes homály fedi, a róla szóló sok sok magasztaló hieroglifa és képi ábrázolás után talán nem túlzás arra következtetni, hogy Nefertiti nem csupán csodaszép, de igen okos asszony lehetett. 3300 évvel ezelőtt. Még kimondani is különös. Érdemes utánaolvasni, mert férje Ehnaton is egy "csodabogár" volt a maga nemében... szerette felrúgni a régi fáraó hagyományokat...

Az meg aztán különösen izgalmas történet, hogy az 1912-ben megtalált Nefertiti mellszobrot hogy ügyeskedte ki Egyiptomból az  a német régész, Ludwig Borchardt, aki ezt a hihetetlenül jelentős leletet megtalálta. Tulajdonképpen legális volt, de igen trükkös. Azóta is megy a vita Kairo és Berlin között... Akit érdekel a történet, pénteken estefelé a National Geographic-on megnézheti. Sőt, akit a mellszobor érdekel, egyenesen Berlinbe, a Neues Museumba igyekezzen.

Nefertiti, Berlin
http://www.studyblue.com/notes/note/n/deck/2167131
Nefertiti, Szigetszentmiklós
De térjünk rá a jelmezre! Kalap, gallér, öv. Mindez nemezből.  Ja és egy fehér ingruha, mert 3000 évvel ezelőtt ez volt a menő Egyiptomban. Vagy egy egyszerűen ide-oda csomózott könnyű világos textil. A Burda   magazin hamar tönkre ment volna akkoriban.  Az ingruha gyorsan ment, mert egyszer a padlásról lehalásztam egy hatalmas fehér hálóinget, ami aztán céltalanul hevert a szekrény aljában. Alját, ujját levágtam, tesóm felszegte.

Itt kell elmesélnem azt az évekig tartó tévhitemet, ami a 90-es évek eleje óta kísért engem. Ugyanis én évekig abban a hitben éltem, hogy a világhírű 3+2 zenekar "Híd alatt, híd alatt a Margit híd alatt felhajtom a kombinétodat..." kezdetű slágerében a dal előadója egy Zinger varrógéppel ül a híd alatt és szorgosan hajtja fel, más néven szegi fel az ominózus hálóinget. Ez a kép annyira erősen beleégett az agyamba, hogy csak évek múltán döbbentem rá a dal valódi - ilyen-olyan- jelentésére... Hmmm.

Szóval a jelmez menete: 



A kalaphoz Janka fejét lemérve, és azt 1/3-dal felnagyítva sablont készítettem, figyelembe véve a fejfedő asszimetrikus formáját. Miután nincs ehhez hasonló lapos tetejű kalapformám, így a tetejét külön lapként nemezeltem meg és száradás után rávarrtam.
 A kivágott sablonra kiraktam aranysárga, piros és zöld gyapjúból a mintát (átfordítva a másik oldalon is), majd még 3 kék réteggel megrakva készre gyúrtam.  

Egy gyerek méretű kaptán formára igazítva, kikeményítve szárítottam, így könnyebb volt a tetejét ráügyeskednem. végül egy harcos kobrát is kapott a királyi fejfedő, ami az ókori Egyiptomban nem volt szokatlan, a védelmező jellege mellett a bölcsesség, hatalom, tudás szimbólumaként sziszegett a fáraók fej és melldíszein.
A gallér egy gazdagon mintázott kör alakú nemez lap, amire félkészen nyakkivágást nyestem, és készre nemezeltem. Gombolós, mint a partedli.





Hanna és Janka 1. a osztályos tanulók

És idekívánkozik még egy kedves történet a hitvesi szeretetről, elfogadásról. Papát megkérdeztük, nem visz-e az egyiptomi útra mamáról egy képet, arra az esetre ha netán hiányozna... nézegethetné. Papa erre azt mondta " Á, nem kell, mert ha egy egyiptomi vámtiszt véletlenül átkutatná  a csomagját, a fotó láttán biztosan hatalmas patáliát csapna, hogy "kérem van itt elég múmia, ne hozzon ide többet!" Hát ennyi.

2 megjegyzés:

  1. Megdöbbentő a hasonlóság a két királynő között! :-)

    VálaszTörlés
  2. Mindkettő drága kincs...na nekem a kis pufiarcú a drágább...:-)

    VálaszTörlés